| |||||||
|
|||||||
|
|
|
| 30.07.2010 10:35 | ||
Postów: 43 Data rejestracji: 07.04.10 Miejscowość: High Wycombe Wiek: 21 ![]()
| ||
|
Berserk - fan game? Zgadzam sie - walka wizualnie wyglada spoko, i tez tepo jest bardzo fajne - podziwiam za doskonala niemalze kolizje obiektow. Dzwiek - tu jest kwestia taka ze przez mmoment myslalem nad wyeliminowaniem dzwieku jeczacego gutsa - cierpial by w milczeniu ![]() bo nie wiem jak u was ale w tym filmiku jego jek rospaczy powodowal moj jek ![]() dzwiek do gier do najbardziej pozadana i najtrudniejsza do znalezienia, dopasowania i zrobienia rzecz w calej grze. Jako przyklad podam - jesli sciagacie film i znajdziecie sredniej rozdzielczosci to jesli bardzo chcecie - obejrzycie, ale jesli glosy bohaterow beda jak by mowili przez poduszke albo muzyka troche piszczaca - to choc by jakosc kinowa - zucicie w kat i pujdziecie siac zniszczenie. ![]() pytanie mam tez co do kamery - wszyscy zachwyceni tym filmikiem wiec pytanie - czy chcecie widok jak w powyzszym filmiku czy jak np God of war albo legacy of defiance? bo juz sie troche gubie.... ... |
| 30.07.2010 10:54 | ||
| ||
|
Nie,nie nie. Gutts niech cierpi w milczeniu. Tak będzie zdecydowanie lepiej ; D Jedyny "jęczypała" jaki mych uszu nie mordował to był Kratos do tej pory, no ale jego głosik troszkę za "madafakerski" dla Gutsa jest zdecydowanie. Ja tam dalej jestem raczej za tym co w God of War pokazano. Nie będzie dzięki temu raczej problemów z szalejącą kamerą. "Cierpienie,które odczuwamy w sobie, wypłynie na powierzchnię i unicestwi ludzi" |
| 30.07.2010 11:58 | ||
| ||
|
To jaki jest widok - TPP (widok zza postaci) czy widok z "3-osoby" - to musi byc ustalone dzis a najdalej jutro. W zwiazku z tym: UWAGA!! oglaszam ankiete! prosze zeby kazdy z was oddal glos na jeden z tych widokow- jutro o 12 podsumuje wynik i bedziemy wiedziec jak bedzie wygladac - mosze to wiedziec w miare szybko bo od tego jaki jest wido zalezy praktycznie cala gra Jesli jest to TPP to wsyzstko opiera sie na ruchu mysza - wszystkie animacje i obiekty kolizyjne, detektory itp sa podpiete i dopasowane do tegoz widoku. Jesli jest to widok z trzeciej osoby to wszystko opiera sie na klawiaturze lub pad'zie. Dlatego tez prosze o glosy. A i przypominam ze jak nie dostane jakich kolwiek propozycji mapy (niewazne jakiej - byle po wyruszeniu Gutsa za kaska po smierci Godo) to zawieszam projekt. ... |
| 30.07.2010 13:36 | ||
Postów: 52 Data rejestracji: 02.05.10 Miejscowość: z Pola Bitwy ![]()
| ||
|
SkyBot rzecze TPP ! Widzę, że burzę jęczydłową rozpętałem Myślę, całkowite wyeliminowanie jęków może okazać się zgubnym dla produkcji. Dla mnie wydaje się to dość sztuczne dyby Guttsowi po ciosie mieczem nawet brewka nie pykła. Odgłosy muszą być, ale sporadycznie tak co 4-7 cios. I żeby się nie powtarzały zbyt często (nie wymagam żeby było od razu 15 rodzajów:sleep . Nie wiem jak Was ale mnie cholera jasna brała gdy w innych tytułach słyszałem w ciągu 5 sekund 3 takie same ,,uh".
DO NOT PRAY! If you pray, your hands will close together. You will not be able to fight! |
| 30.07.2010 14:19 | ||
| ||
| Ale przecież TPP (third person perspective) i widok z 3 osoby to jedno i to samo... |
| 30.07.2010 14:36 | ||
| ||
|
Jasne - tlumaczac to doslownie to wlasnie otrzymamy ale chodzi o to ze skrot TPP jest uzywany do okreslenia tylko jednego punktu widzenia "3-osobowego", przeciwnego do FPP - czyli widok zza plecow postaci. Piszac jako drugie wyjscie "widok 3-osobowy" mialem na mysli obserwacje wydazen z punktu 3 osoby umiejscowionej NIE za plecami postaci. W skrucie - zwrot TPP jest urzywany tylko do okreslania widoku z tylu postaci. Nie sadzilemze bede musial to tlumaczyc ale... Uff... mam nadzieje ze wszystko juz jasne
... |
| 30.07.2010 14:39 | ||
Postów: 18 Data rejestracji: 28.04.10 Miejscowość: z Krakowa Wiek: 21 ![]()
| ||
No właśnie, TPP to widok z trzeciej osoby (third person perspective) a widok z pierwszej to FPP (first person perspective) ![]() I ja również głosuję na TPP, znacznie bardziej pasuje do tego typu gry. I byłbym też za tym żeby kamera zawsze była za plecami na nie szalała w koło jak w Devil May Cry gdzie w zależności od lokacji kamera pokazywała widok z różnych stron. Co do lokacji, może naparzanka ze strażą w mieście gdzie Guts spotyka Pucka (początek serii ale wydarzenia mają miejsce po Zaćmieniu)? ![]() |
| 30.07.2010 19:31 | ||
| ||
Jaki by widok nie był (bo ja jestem raczej za God of War'owym czyli te nasze 3-osobowe) to ja użycie myszki kcem mieć! (bez skojarzeń! ). Uderzać za pomocą klawisza na klawiaturze sobie po prostu nie wyobrażam...
"Cierpienie,które odczuwamy w sobie, wypłynie na powierzchnię i unicestwi ludzi" |
| 30.07.2010 22:20 | ||
| ||
|
Och, możnaby ogarnąć sterowanie jak z DMC. Przecież Aruśku jest o wiele bardziej.... CHOLERNIE bardziej funkcjonalne. Q - szlachtowanie mieczem, odpowiednie przerwy w klikaniu i mamy rozbudowane sekwencje ciosów. Gien musiałby stworzyć coś swojego, coby nas nie pozwało Konami o plagiatek. :) W - Strzelamy z kuszy, ha, w magazynku z 8 strzał, czekanie aż Guts załaduje. Piknie E - Zapitolenie z działa, to szczał specjalny, czekanie, aż sie naładuje. Czego chcieć więcej? Z myszką rozgrywka wyglądałaby ZUPEŁNIE inaczej, i jak na razie nie jestem w stanie dokładnie rozgrywki z takim czymś wyobrazić. Może to dlatego, że zasypiam, pisząc. Nużące zmęczenie. Ale i tak poprawiam błędy ortograficzne. Cholerne maniakalne przestrzeganie zasad słownictwa polskiego. |
| 31.07.2010 11:55 | Edytowane przez Prychacz 01.08.2010 15:50 | ||
Postów: 7 Data rejestracji: 26.07.10 Miejscowość: Wrocław Wiek: 17 ![]()
| ||
| Jam jest za TPP sądzę, że tak będzie najlepiej najbardziej praktycznie i wogule.Mam wielkie nadzieję co do tej gry.Cho sam raczej nie mogę pomóc na takich sprawach to ja się nie znam. Ale oddałem głos i zdążyłem przed 12 haha. |
| 31.07.2010 14:26 | ||
| ||
|
ekhem... Jak obiecalem - dzis po 12 podsumujemy jak widzicie sama gre. Zdecydowana wiekszosc zapatruje sie na widok zza plecow postaci (TPP) a tylko jedna osoba dalej obstaje przy GOW systemie podziwiania swiata gry. Goku - DMC? to i tak jest GOW'owy system tylko ze zmodyfikacjami. Mozna cos w tym temacie zrobic ale juz niestety TPP zostalo "wybrane". FPP? takie bylo rozwiazanie w np - gothicu 3, Morrowind czy Oblivion - wtedy zauwaz ze dlugosc miecza tu przeszkadza bo bedzie to wygladac "oryginalnie" (zrobcie sobie moda do Morrowinda - wstawcie wlocznie za miecz i wymachujcie nia - gigantyczny zasieg i ograniczone pole widzenia FPP powoduje mieszane doznania - fakt walka w poldystansie) Ok, za tem skoro wybraliscie Widok TPP - ruszam do boju. POZOSTAE jeszcze kilka kwesti - projekt map i ewentualnie kombosow - sluchajcie zauwazylem ze odsylacie mnie do mangi - manga pokazuje widoczek - ale gracz porusza sie w 360 stopniach co jest po drugiej stronie widoczku? gdzie jest przejscie dalej? skad "przychodza" przeciwnicy? ilu? jacy? konkrety panowie, konkrety. Napisalem ze czekam dwa tygodnie i potem zawieszam projekt - coz czas leci a widac ze was to nie rusza - jedynym odwaznym byl Jezus co podeslal szkice animacji (poszperajcie a znajdziecie je w poprzednich postach) - nie sa wybitne ale pokazuja wszystko czysto i jasno - tego wlasnie spodziewal bym sie w stosunku do projektow map - podeslalem kiedys przyklad. Nic to - podesle pozniej screeny z postepow gry albo jakiegos giffa z animacja ruchow gutsa. Pozdrawiam - Gienu
... |
| 31.07.2010 18:47 | Edytowane przez Rapez 31.07.2010 18:49 | ||
Postów: 50 Data rejestracji: 26.07.09 Miejscowość: Żywiec ![]()
| ||
Ja bym był za czymś takim że Guts podbiega do przeciwnika.. wbija w niego miecz i przeżuca gdzieś nad sobą xD Nie wiem czy to przejdzie bo to już bardziej jakiś Mortal Kombat będzie Ale fajne by to wyglądało
![]() ![]() ![]() ![]() |
| 31.07.2010 19:12 | ||
Postów: 5 Data rejestracji: 17.02.10 Miejscowość: Kraków Wiek: 17 ![]()
| ||
|
Hej Gieniu chętnie mogę nakreślić projekt poziomów/obszarów oraz rodzaje ataków na poniedziałek. Mam jednak parę pytań 1Jaki etap mangi został ostatecznie wybrany 2 Czy walki mają być planowane ? (chodzi mi o ilość , rodzaj oraz pojawianie się przeciwników ) I czy może będzie interakcja z otoczeniem która pozwala nam samemu planować walkę tak jak w Dark Messiah ( wiem ze z 1 osoby ) http://www.youtub...WKRkhpFqhE - Można by wprowadzić dodatkowe etapy między terenami . Gdzie np: mamy środek nocy i walczącego Guts z się duchami i mamy wytrzymać takie ataki przez parę minut ( 3-4 minut ) do świtu. Za przegraną nic by nie było odbierane a za wygraną dostawalibyśmy talizman chroniący przy następnym terenie przed atakami potworów. 3 Ataki oraz kierowanie będzie odbywać się za pomocą klawiatury ? Jeśli tak to ilość ataków jest ograniczona do około 5-6 . No i co z blokiem czy ma występować jednak czy nie ? Moim zdaniem dobrze by było gdyby bohater potrafił przyjąć na siebie parę ciosów ( tak jak w Prince of Persia czyli Devil May Cry) i głównie starał się unikać uderzeń ale jednak jakiś blok posiadał który załóżmy nie pozwalał mu się ruszać . Patrząc na mangę to sądzę , że blokowanie mieczem powinno chronić przed atakami bronią oraz strzałami czy wybuchami (przykładowe kadry jak mogło by wyglądać bo postaram się naszkicować jakby to miało wyglądać ) ale tak jak mówiłem już , uniemożliwiało poruszanie się. http://www.online...dzial_03/5 (dolny kadr ) http://www.online...ozdzial_09 ( górny kadr ) 4. Czy będą istnieli bossowie ? Jeżeli tak czy to będą walki na zasadzie , że mamy po prostu do ubicia silniejszego przeciwnika który ma więcej życia , siły i walczymy na jakimś określonym terenie aż do ubicia czy coś typu jak w God of War ? Pytań miałem więcej ale zapomniałem : P Jak sobie przypomnę to napisze . ![]() |
| 31.07.2010 21:11 | Edytowane przez Gien 31.07.2010 21:16 | ||
| ||
|
hmm... ktos tu wreszcie mowi o konkretach. Dobrze wiec - uchyle rabka tajemnicy Ad 1. (Adnotacja do punktu 1 )Fragment powiesci - jak zauwazyliscie, po zacmieniu mamy gutsa w 3 formach. Mianowicie - po zacmieniu guts ubrany jest w ladny pancerzyk ktory nosi jakis czas - potem zaklada nowy pancerzyk ktory jest prezentem od niestety troche sztywnego juz Goddo - wreszcie trzecia forma - pancerz berserkera. Teraz - jesli przyjrzymy sie modelowi ktorego screeny przeslalem zauwazymy ze jest to forma druga. Spokojnie - moja bezsensowna dedukcja zbliza sie ku koncowi - opowiesc zaczyna sie gdy guts rusza po casce do ziemi swietej (krzyzowcy, inkwizycja itp,itd...) A kiedy sie konczy? - to zobaczymy w trakcie tworzenia gry - na ile czas i checi pozwola. W kazdym razie mam krotki plan wydarzen a raczej map: - Intro - intro przedstawiac bedzie ok 3 minutowa walke po zmroku lub o poranku (chodzi mi o czarne zachmurzone niebo nocy i jasny pas wstajacego lub tez zachodzacego slonca) z jakimis Ghulami - dynamiczna krwawa walka przerywana co jakis czas myslami gutsa (np: tylko ja i moj miecz...) ktorej zwieczeniem jest twarda mina gutsa odchodzacego polbiegiem z pola walki - Caska... Ide po ciebie. - ma sie ta wene tworcza i blysk rezyserski ![]() http://www.google...amp;itbs=1 albo: http://www.google...,r:12,s:12 - Mapa 1 - tu dobrze jest zrobic tutorial - Guts spotyka kushan -jet to moment gdy spotyka isidro. Puck moze latac do okola Gutsa i podpowiadac - co i jak robic. krajobraz - jako inspiracja: http://www.google...,r:1,s:158 - Mapa 2 - pamietajmy ze wydazenia przedstawimy TYLKO jakie zna guts czyli tam gdzie go nie ma - swiat nie istnieje - tu spotkanie prostytutek i krzyzowcow (konno, pieszo) moze podroz po tym obozie rozpaczy? - Mapa 3 - coz... JASKINIA!!! guts vs opetani i koziolek - tu wprowadzamy szybszych przeciwnikow (zauwazcie ze to pierwszy raz kiedyguts walczy z czyms "nadprzyrodzonym" ktorzy atakuja w grupach - pomysl na ta mapke przeslalem juz wiec nie bede sie powtarzal - mapa przed bosem - tak jak proponujesz - guts a na okolo opetani - survival ! - ale szkopul jest w tym ze wsrodku okregu kleczy Caska.... - Co dalej? inkwizycja? wierza inkwizycji? Muzgus? a potem miasto pod ta czarna "mazia zla" gdzie guts mniej walczy - bardziej mysli - broni druzyne ktora prowadzi + ucieka mu czas + ucieka przed "czarnym budyniem !!! " ![]() Ad 2. Interakcja z otoczeniem jak najbardziej - szczury uciekajace z pod nog, skrzynki do rozwalania i takie inne cuda - ale wszystko z umiarem !!! proponuje wszelkie pomysly przedyskutowac. Ad 3. Widok TPP - zza plecow postaci, kierunki biedu - 5 (front, left, right i dwa po skosie) klawisz "do tylu" wcisniety powoduje niewielki odskok do tylu - to samo skosy do tylu ale bez kierunkow, przy wcisnietej spacji + w guts paruje cios a w kombinacji z kierunkami - odskok (turlanie na boki) ciosy - sa trzy rodzaje cios do przodu cies biegnac na oba boki, co wiecej - walcze jeszcze z ciosami al DMC - wciskasz atak i w czasie tegoz ataku, do wyboru atak na boki lub frontalny i robimy polaczony nastepny atak tworzac sekwencje atakow. pozostaje do wykorzystania prawy klawisz myszy - kusza? - moze nie szpanujmy z kusza? Ad 4. Bossowie jak najbardziej istniec powinni - pytanie czy pojawiaja sie na oddzielnych etapach i ubij sposobem czy jak w diablo wpadaja wraz z tlumem i przezyj graczu? PROBLEMY KTORE MOZNA NAPOTKAC : - Guts nie skacze! - wiec tu ostroznie z planowaniem mapy - bo jak guts gdzies wpadnie to moze z tamtad po prostu nie wyjsc.... - parowanie ciosu jest nie przebicia? i czy dziala w kazda strone? (guts otoczony przez przeciwnikow paruje ich wszystkich? i jak duzo wytrzyma jego blok?) ... Uffff... Jak nie spicie to dodal ze to na tyle Pozdrawiam - Gienu
... |
| 31.07.2010 22:26 | ||
Postów: 6 Data rejestracji: 31.07.10 Miejscowość: Żary/Wrocław Wiek: 19 ![]()
| ||
|
- Guts nie skacze! - wiec tu ostroznie z planowaniem mapy - bo jak guts gdzies wpadnie to moze z tamtad po prostu nie wyjsc.... to może zrobić tak, by w mniejsze dziury wpaść nie mógł (potwory mogą, czy to przeskakiwać czy przepełzać) a takie większe kończą się tragicznie dla naszego bohatera - parowanie ciosu jest nie przebicia? już nie bądźmy tacy jak w mandze większe hity od bossa czy *ładowane* ataki od mniejszych przeciwników powinny przez blok przejść.i czy dziala w kazda strone? (guts otoczony przez przeciwnikow paruje ich wszystkich? i jak duzo wytrzyma jego blok?) Proponuje jak w Devil My Cry 3 w klasie Royalguard - nasz hirołs się obraca w stronę ataku. Oczywiście, jak w ciągu jakiegośtam czasu dostanie 2 lub więcej hitów z różnych stron to oberwie, nie ma na to bata. Czasem bloku się nie przejmuj, w DMC można cały czas trzymać. gorzej, że potwory mogą ten blok przebić silnymi atakami ORAZ konsekwentnie do Guttsa się zbliżają - ergo - trzeba będzie wyskoczyć zza obrony i ruszyć miecz, bo nas rozszarpią. Interakcja z otoczeniem jak najbardziej - szczury uciekajace z pod nog, skrzynki do rozwalania i takie inne cuda - ale wszystko z umiarem !!! proponuje wszelkie pomysly przedyskutowac. A nuż pierdyknąć jakieś drzewo (ale nie wszystkie, tylko mniejsze) Zabójcą Smoków a te zrobi efektowne jebudu na naszych przeciwnikach? Ad 3. ja to widzę jak w DMC. Kamera lata dookoła, można zawsze przywrócić widok `zza pleców`. Dlaczego? Akcja, kurna, akcja! Ciągły widok tych samych kombosów z tego samego miejsca to przy takiej ilości wrogów prawdziwa tragedia i rozpacz. Nuda, ot. Sterowanie klawiaturą! Spacja centruje kamerę na najbliższym wrogu/wrogu w danym kierunku/najsilniejszym przeciwniku (w ustawianiach możliwa zmiana, jak w DMC). Dlaczego DMC? Gra też ma być dynamiczna? Dużo potworów? Bossy? Duże miecze? Kombosy? Cholibka, coś do siebie pasuje ![]() Bossowie jak najbardziej istniec powinni - pytanie czy pojawiaja sie na oddzielnych etapach i ubij sposobem czy jak w diablo wpadaja wraz z tlumem i przezyj graczu? Kilka fal mniejszych dziadostw a potem np. fala z bossem. Niektóre bossy powinny mieć jakieś rozleglejsze ataki (często chaotyczne) i mogą atakować nawet swoich Jaka to radość, gdy przewleka się taki przez swoich kompanów i tłucze swymi tentaklami gdy my kluczymy i kierujemy jego ciosy na małe przeszkadzajki.![]() |
| 05.08.2010 14:43 | ||
Postów: 177 Data rejestracji: 08.08.06 Miejscowość: Konin Wiek: 22
| ||
|
- Mapa 3 - coz... JASKINIA!!! guts vs opetani i koziolek Pfft - tu wprowadzamy szybszych przeciwnikow http://www.berser...ts/map.jpg Ta mapka faktycznie ciekawie się prezentuje. mapa przed bosem - tak jak proponujesz - guts a na okolo opetani - survival ! Wystarczy dodać do obecnej mapki, poziom niższy. :-) A przed wejściem do jaskini, krótka walka z Zakonem Świętego Żelaznego Łańcucha i na koniec filmik z Gutsem przeskakującym R.Ś.Ż.Ł. ;-) Można też pokusić się o jakąś mini grę - Isidro rzucający kamieniami w opętanych. http://www.online...zial_03/14 |
| 05.08.2010 21:03 | ||
| ||
|
Hmm... no coz... niestety musze was zmartwic ale do tej pory nie dostalem nic - w sobote uplywa tydzien ktory dalem jako deadline na przyslanie czegokolwiek. :/ Jak juz powiedzialem - gra miala byc od fanow dla fanow - i poto dalem to jako temat - niestety widze ze niebardzo was interesuje udzial w tym przedsiewzieciu - lenistwo? znuzenie? brak wiary? niewiem co jest przyczyna :/ W kazdym razie w sobote zawiesze projekt jesli nie znajdzie sie nikt ze szkicem mapy - albo mapa nr 1 - postynia (fragment z poznaniem isidro) albo mapa nr 2 - prostytutki, czyli walka z rycerzami zakonu. Tyle w tym temacie. Pozdrawiam - Gienu :/ ... |
| 06.08.2010 09:30 | ||
Postów: 37 Data rejestracji: 21.07.10 Miejscowość: Małopolska ![]()
| ||
|
Gien ja nie jestem Ci w stanie za bardzo pomóc ale nabazgrałem ogólny szkic z lotu ptaka miejsca poznania Isidro i walki z Kushanami. Wiem że dużo mu brakuje ale lepsze to niż nic (Chyba) http://www.pl.ima...19-86.html Wzorowałem się na tych rysunkach: http://www.online...dzial_01/3 http://www.online...zial_01/10 Co do legendy to: 1- Miejsce przyjścia Gutsa Błyskawica - walka z Kushanami Koła to beczki, te paski przy domach to schody a kwadraty z paskami na skos skrzynie. |
| 06.08.2010 12:14 | ||
| ||
|
Fajna mapka Xurix. Ja postaram się jeszcze coś dorysować. Ale ogólnie myślałem trochę nad tym poziomem i doszedłem do wniosku, że: 1. Tam gdzie jest jednyka na mapce. http://www.online...zial_01/19 z tego momentu fajnie by było zrobić jakieś QTE. Tylko nie wiem czy to dobre rozwiązanie rozpoczynać grę od takiego momentu. Gracz mógłby się od razu zniechęcić po nieudanej próbie. 2. Idąc przez wioskę na dachach budynków mogliby być ustawieni rzucający sztyletami (bądź tymi ich kólkami nie wiem jak ta broń się nazywa) Kushanie. Gracz mógłby wtedy pierwszy raz przetestować jak działa kusza Gutsa. 3. Jako boss tego poziomu mógłby być Silat i jego pomagierzy (bądź sami pomagierzy). Musielibyśmy nagiąć trochę scenariusz opowieści, ale chyba nic by takiego wielkiego się nie stało. Po skończonej walce Silat by uciekł. |
| 06.08.2010 14:04 | ||
Postów: 37 Data rejestracji: 21.07.10 Miejscowość: Małopolska ![]()
| ||
| Jako że był to swego rodzaju oddział Kushan na pewno miał by dowódce który zapewne był by w prawdziwym świecie silniejszy on reszty i w ten sposób nie zmieniając scenariusza można wprowadzić bossa |

)

Myślę, całkowite wyeliminowanie jęków może okazać się zgubnym dla produkcji. Dla mnie wydaje się to dość sztuczne dyby Guttsowi po ciosie mieczem nawet brewka nie pykła. Odgłosy muszą być, ale sporadycznie tak co 4-7 cios. I żeby się nie powtarzały zbyt często (nie wymagam żeby było od razu 15 rodzajów:sleep
. Nie wiem jak Was ale mnie cholera jasna brała gdy w innych tytułach słyszałem w ciągu 5 sekund 3 takie same ,,uh".

ktorzy atakuja w grupach - pomysl na ta mapke przeslalem juz wiec nie