Witaj na BerserkFan.info - Twoje centrum wiadomości o Berserku.
Nie masz konta? Zarejestruj się zupełnie za darmo!

BerserkFan - Nie liczy się nic poza snami, do których zmierzamy

• Zarejestrowanych: 1189
  • Zalogowanych: 1
  • Gości: 3
  • Artykułów: 28
  • Tematów na forum: 214
  • Komentarzy: 1436
  • Newsów: 97

LOSOWY CYTAT

"I szli niczym fala. W tej wyjętej z koszmaru scenerii. Bestie i ludzie. Wilki i owce. Nieskazitelni i nikczemni. Sen i rzeczywistość. Życie i śmierć. Wszystko to podążało ramię w ramię..."

~Narrator
BerserkFan - Nie liczy się nic poza snami, do których zmierzamy » Berserk » Fan works
Berserk - fan game?
Nazwa użytkownika
Hasło
Zarejestruj się Regulamin Forum FAQ Użytkownicy Dzisiejsze posty Szukaj

Drukuj temat

07.04.2010 22:32
Data rejestracji: 07.04.10
Miejscowość: High Wycombe

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Gien Mężczyzna
Użytkownik
Jastrząb
Berserk - fan game?

Słuchajcie, jako fan Berserka i twórca gier mam krótkie pytanie:
- Co sądzicie o pomyśle stworzenia fanowskiej gry Berserk? Jestem w stanie wykonać taką grę (i nie mówię tu o jakimś bublu tylko dobrze zrobionej grze 3D) i chciałbym wiedzieć jak wypada ten pomysł na forum. Co więcej, piszę to jako temat, bo chciałbym zrobić to jako otwarty projekt, gdzie każdy fan może mieć swój udział. Jestem całkowicie otwarty na propozycje co do gatunku, wykonania, muzyki, postaci i ogólnie wszystkiego.

Jeśli spotka się to z aprobatą, to zakręcę się koło tematu, a jak nie, to pozostanie to tylko pomysłem na zawsze....

Czekam na komentyPfft

Pozdrawiam
Gienu

07.04.2010 22:39 | Edytowane przez Goku 07.04.2010 22:40
Data rejestracji: 20.03.09

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Goku Mężczyzna
Użytkownik
Berserk
Hm. Chcesz to zrobić sam? Jeśli wyjdzie coś w stylu Another World:

www.nonsolofam.com/wp-content/uploads/2009/06/another_world.jpg

To ja podziękuję. Ale jeśli chcesz założyć jakiś zespół, który będzie pracował nad grą, powiedzmy roczek... To możemy dawać jakieś propozycje, mów tylko, na jaki temat mamy proponować.
Uprzedzam także od razu, iż ja ci nie pomogę w tworzeniu gry, albowiem na programowaniu sie nie znam, nawet w najmniejszym stopniu.

07.04.2010 22:50

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Gien Mężczyzna
Użytkownik
Jastrząb
Sam tworzyłem lepsze gry.... więc o to jakiej jakości by to było, to się nie martw.. a może jakiegoś dowodu potrzebujesz?

Współpraca - owszem. Mówie tu o pomysłach np. na levele - tyle wysili się każdy. Pomocy tak naprawdę z dźwiękiem potrzebuję tylko, bo sam programowaniem, modelowaniem i teksturwanem zając się mogę.

A że pomysł jest esencją gry wciągającej, postanowiłem dać prawo do własnego pomysłu każdemu. Najlepsze wykorzystam.

Na razie to tylko pomysł... zobaczy reakcje ludu.

07.04.2010 23:09

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Goku Mężczyzna
Użytkownik
Berserk
Oczywiście gra będzie na autorskim silniku KryWagine7 i potrzebowała directów 13? :D
Piszę tak, gdyż Berserk zasługuje na najlepsze. Troszczę sie o mangusię moją kochaną, a titi.

07.04.2010 23:28

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Gien Mężczyzna
Użytkownik
Jastrząb
He He bardzo śmieszne... Nie mówię tu o czymś na miarę crysisa albo Diablo 3, bo pewnie lata świetlne bym spędził, a i tak przyszedłby taki goku i powiedzał, że nudne, nie podoba mu się i idzie szukać kryształowych kul.

Wszystko co najlepsze? Ok, zgodzę się, ale jak przejrzysz fanowskie produkcje czegokolwiek, to nagle okaże się, że nic ci się nie podoba. Fani nie mają budżetu rzędu zaledwie kilku milionów i ekipy na zawołanie jak wielkie ekipy tego świata, a i na ich prace potrafią ludzie kręcić nosem - zwłaszcza sajaniePfft

Miałem na myśli grę, która byłaby następcą Sword of the Berserk, z lepszą grafiką i całkowicie zrobiona przez fanów dla fanów.

Jak na razie butujesz mój pomysł, ok masz prawo.

08.04.2010 04:02 | Edytowane przez Saladyn 08.04.2010 04:03
Data rejestracji: 06.10.07

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Saladyn
Newsman
Right Hand of God
Ja potrzebuję dowodu. Chcę zobaczyć grę, którą sam zrobiłeś i była lepsza od Another World.

Następca Sword of the Berserk już jest i nazywa się Berserk: Millennium Falcon Hen Seima Senki no Sho.

08.04.2010 10:51

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Gien Mężczyzna
Użytkownik
Jastrząb
Czemu zawsze wszystko trzeba udowadniać? Poruszyłem ten temat, żeby się przekonać, jakie będzie zainteresowanie projektem i wtedy zdecydować o jego realizacji. Spodziewałem się lepszego przyjęcia pomysłu, ale w sumie można to było przewidzieć, bo wpada jakiś dziwak na forum i bełkocze o grze Pfft

Ale niech i tak będzie. Proszę oto screen modelu postaci mojego ostatniego projektu. Nie mówi wiele, więc resztę sobie dopowiedzcie. Nie mam czasu na razie odpalać engine'a i zapuszczać symulacji, żeby zrobić więcej screenów. To futurystyczny shooter z elementami rpg. Gra multi po lanie i necie na zasadzie host - client już jest teraz walcze z serwerem. Na razie nie zapodam demka, bo - sporo zajmuje i ciągle coś poprawiam.

Tyle. Oceńcie sami i zdecydujcie. Jak na razie skutecznie odwodzicie od projektu :/

Ale zaczekam jeszcze na komenty i więcej opinii Smile

Załączone obrazki:

08.04.2010 10:55
Data rejestracji: 12.11.09
Miejscowość: Szczecin

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Otaku Dragon Mężczyzna
Użytkownik
Najemnik
Hmm, a ja jestem zaSmile. Jak mówisz, że potrafisz, to sama wiara w swoje możliwości wystarczy mi, żeby ci wierzyćWink. Ok, tak czy owak, ja jestem za i mogę pomóc jak tylko będę mógłWink. Co prawda znam się jedynie odrobinę na programowaniu czy jakiejkolwiek grafice, ale szybko się uczę, więc jak coś to oferuję pomocSmile. A co do grafiki, to nawet jak nie będzie najlepsza, to trza nadrobić grywalnością i fabułą, i będzie GWink

x 1
Nieobecny

08.04.2010 11:02

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Gien Mężczyzna
Użytkownik
Jastrząb
Dzięki. Grywalność to grafika+fabuła+klimat. Ja zajmę się grafiką - dzięki za zaoferowaną pomocPfft. Może skorzystam Smile - a fabułę pozostawiam wam na forum do stworzenia Smile . Co do klimatu to - wyjdzie w praniu. Sam język programowania nie jest trudny, ale jak mówi dowcip: programista pisze kod cały rok, a przez następne dwa rwie sobie włosy z głowy czemu nie działa Pfft

08.04.2010 12:16

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Saladyn
Newsman
Right Hand of God
Model to za mało. Uwierzę, jak zobaczę krótki filmik z gry. Samotne robienie gry, to porywanie się z motyką na słońce.
Wybacz, że nie tryskam entuzjazmem. Pokaż do czego jesteś zdolny, a zobaczymy czy warto w ogóle się tym projektem interesować.

08.04.2010 14:13

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Goku Mężczyzna
Użytkownik
Berserk
A ja przeciwnie, wręcz nim ociekam.
A na serio, wcale nie neguję twojego pomysłu i nie kopię go po brzuszku. Ale Coś nie pozwala mi być naprawdę.... zafascynowanym i maksymalnie "za". Pewnei zdrowy rozsądek. Jestem z niego dumny, hoduję w solarium, zdrowy jak ryba.

PS. Ryby jednak zawsze mogą zachorować. Na przeziębienie chociażby.

08.04.2010 18:35

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Gien Mężczyzna
Użytkownik
Jastrząb
Hmm... filmik mówisz... a co konkretnie chciałbyś zobaczyć? Jak działa animacja postaci? Jakiej "jakości" jest otoczenie? Jak działa silnik fizyczny? Czy może jak to w ogóle stoi na nogach? Nie wiem, co jest tu największą obawą.

Trochę głupio mi się tak "testować"... W każdym razie, w tej chwili zbyt zajęty jestem zleceniami i dopiero za kilka dni będę mógł trochę odetchnąć i może przygotuję jakąś pokazówkę.

Z reszta nawet nie wiem jakiego gatunku gry oczekujecie, bo każdemu lepiej robi się jakiś rodzaj gier od innych.

08.04.2010 20:57
Data rejestracji: 06.07.08

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Wrynna Mężczyzna
Użytkownik
Najemnik
Generalnie chyba każdy gatunek (chociaż nie wyobrażam sobie wyścigówki albo w ogóle gry sportowej, chyba że mowa o protoplaście piłki nożnej czyli kopaniu trupią głową) o ile wystarczająco łatwy do opanowania i "grywalny" wedle podanych kryteriów powinien sprawić odpowiednio dobrą zabawę.
Z pewnością jednak strategia, o ile zasadna z punktu widzenia fabularnego, byłaby zbyt masowym produktem.
RPG zdecydowanie akcji - nietrudno chyba by znaleźć głosy poparcia dla mojej tezy, iż jRPG - czyli gra ala final fantasy zupełnie mijałaby się z celem, nie odpowiadając dynamicznemu klimatowi walk w serii.
Gdy już mówimy o grze akcji, to pytanie, czy wprowadzać elementy fpp podczas strzelania z kuszy - ale to chyba zależne od tego, jaką rolę w rozgrywce broń by pełniła. Sztuka wojenna znana z Berserk to przecież walka w zwarciu.

Być może tutaj wiele osób tknie przerażenie bądź też brak zrozumienia dla kolejnej sugestii, osobiście jednak przyszedł mi na myśl styl rozgrywki pokrewny temu z gier (ostrzegam, niektórzy tego nie zdzierżą) Dragon Ball: Legacy of Goku 2 i 3 (platforma GBA -ale skoro mamy do czynienia z grą na PC to można wprowadzić usprawnienia)
Mam na myśli system polegający na sterowaniu jedną postacią, którą można zmienić na inną w określonych punktach-miejscach. Każda posiada własny zestaw umiejętności bojowych, każda też rozwija się oddzielnie (gdyby wprowadzać elementy RPG)

W praktyce wyglądałoby to tak:
Powiedzmy że mamy do czynienia z poziomem toczącym się w fanowskim scenariuszu usytuowanym chronologicznie w Złotej Erze.
Grupa Jastrzębia rozbiła obozowisko - tam można zregenerować siły, zapisać grę, kupić jakieś przedmioty typu uzdrawiający pył albo "ognie greckie" od stacjonujących opodal cyrkowców.
Na rzece stoi zapora. W jej pobliżu znajduje się trzon sił przeciwnika - jeśli zapora zostanie zniszczona, przeciwnik zostanie zalany, zaś żołnierze walczący dla Midlandu, wykorzystując element zaskoczenia, będą w stanie zwyciężyć nad wrogiem.
By zniszczyć zaporę, Griffith zdecydował się wysłać nieliczną, lecz zabójczą grupę - Gracz w obozie będzie mógł wybrać postać którą steruje, później zaś wrócić do obozu i zmienić ją. (Można by było też dokonać zamiany w jakimś punkcie zapisu gry, na przykład zacisznej jaskini).

Wybaczcie mi, niezmiernie się zagalopowałem. Jestem pewien że istnieje jeszcze wiele innych pomysłów na taką fanowską grę.
Fakt faktem, przedstawiona powyżej koncepcja jest raczej zbyt złożona w stosunku do przewidywanego efektu - chociaż wierna, grupa fanów Berserka jest stosunkowo nieliczna.
Wciąż mam jednak nadzieję że o ile wpadną mi do głowy jakieś bardziej rozsądne pomysły, to przy aprobacie osób zainteresowanych będę mógł się nimi podzielić.

Dla chcącego nic trudnego. To dobrze że pomysł ma ktoś kto posiada doświadczenie w tworzeniu gier.

PS: Jakaś prosta aczkolwiek niekoniecznie łatwa karcianka chyba nie byłaby najgorsza. Wcale nie żartuję.

08.04.2010 21:35

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Goku Mężczyzna
Użytkownik
Berserk
Oczywiście, karcianka też jest świetnym pomysłem.
Tylko mam dwa zastrzeżenia.
Po pierwsze, nie wierzę, że stworzysz, Gien, Griffitha takiego samego, jakim jest w mandze. Chodzi mi tylko i wyłącznie o wygląd.
A po drugie, i najważniejsze, mój złoty, chodzi mi o to, że manga się jeszcze nie skończyła. I w tym momencie niszczę chyba wszelkie plany, albowiem nie zgadzam sie nn zakończenie alternatywne. Poczekać należy, aż Miura skończy dzieło. Na honor.

08.04.2010 22:28
Data rejestracji: 05.08.08

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Arusiek Mężczyzna
Użytkownik
Biały Jastrząb
Nie mam nic przeciwko,ale fabuła,zgodzę się z Goku, nie jest zamknięta nadal. A wymyślać alternatywne zakończenie mija się chyba z celem... Co do samej gry to nie żadne celowanie w wypadku strzelania z kuszy,automatyczne oznaczenie celu i jazda. To ma być sieczka,nie bawienie się w Painkillera.

"Cierpienie,które odczuwamy w sobie, wypłynie na powierzchnię i unicestwi ludzi"

09.04.2010 00:26
Data rejestracji: 12.11.09
Miejscowość: Szczecin

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Otaku Dragon Mężczyzna
Użytkownik
Najemnik
Jak na mój gust, to ciągniecie całej fabuły nawet nie wchodzi w grę z racji, że Berserk już jest za długi, a nikt nie lubi skracaniaWink. Więc najlepiej tak jak w tej wersji na ps2 osadzić jakąś wymyśloną, aczkolwiek dość pasującą fabułę w miejscu, w którym po prostu Guts sam lub z resztą po prostu podróżowali, a w mandze autor tego nie narysował, bo głupio rysować parę chapterów o ludziach, którzy idą... ale my możemy tam wkręcić jakąś krótką, aczkolwiek poruszającą do łez i wciągającą przygodęWink.

No i co do systemu, to wiadomo, że najlepszy by był taki action rpg;D. To na ps2 mi się podobałoSmile. Sieczki jakich mało, raz nawet ponad 200 bez wytchnienia zaciukałemWink. A inni bohaterowie spełniali role takich bustów czy summonów i dawali tam jakiś pwr up po animacji czy życie, no ale zakładam, że pewnie problem by tu był z silnikiem graficznym, no ale jak dla mnie, to może być system walki z final fanatsy z racji, że jestem wielkim fanem i przeszedłem 12 głównych części i parę innych, jak dirage pof cerberus itp;D. No i zaraz 13 wciągnęWink. No i jeżeli obsadziłoby się fabułę już w czasie, gdy z Gutsem podróżują obecni nakama to może z tego być dobra torowka z racji, że można im rozdzielić różne zdolności jak leczenie, magię i stare dobre twarde ciosy. Ale i karcianka z odrobiną animacji byłaby fajną rzecząWink.

Grunt to znaleźć złoty środekWink. No, wiecie, fajnie by było zrobić taką pełna akcji grę z fajną grafiką i all, ale myślę, że nie uda się to w tym tysiącleciu, więc lepiej jak już zrobimy coś z mniejszą dozą szybkiej animacji i dynamiki, ale w takim stylu, że nawet nie odczuje się, że grafika jest za słaba czy może wszystko idzie za wolno.

PS: DB na GB był całkiem spokoWink

09.04.2010 00:54 | Edytowane przez Gien 09.04.2010 11:26

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Gien Mężczyzna
Użytkownik
Jastrząb
Alternatywne zakończenie? A musi być? Równie dobrze można wcisnąć historię w jedną z samotnych podroży Gatsa, jakie co jakiś czas odbywał albo nie naruszając głównej historii umieścić całą przygodę tylko w wyobraźni Gutsa podczas gorączki. Tak samo wprowadzając jeszcze jeden przystanek morskiej podróży Gatsa i kompani. Możliwości jest tak wiele, ile głów na sali.

Co do odtworzenia postaci - zgodzę się całkowicie, że nie da się dobrze odtworzyć postaci rysowanych w mandze na grę 3d, bo jeszcze się z tym nie spotkałem, żeby ktoś to dobrze zrobił. Jak to mówią "tłumaczenie może być albo wierne, albo piękne".

Co do gatunku gry, to jest i kilka pomysłów w mojej głowie.
Po pierwsze, co jest esencją Berserka? - walka? Co kochamy w Berserku? - Gutsa? Griffitha? tę sieczkę? klimat średniowiecznego brutalnego życia? W dodatku przeplatany ciekawą fabułą z fantastycznymi potworami, bożkami, itd.?

Co nasuwa się na myśl? Bijatyka, rpg, strategia turowa lub te nie, fps, karcianka. I zapewne kilka innych.
Tylko, która odda esencje Berserka?

Dzięki Wrynna za ciekawy koncept. Grałem i w buu's fury i Legacy of Goku 2, więc wiem o co ci chodzi. Można to bez problemu zrobić, ale nie wiem jak by wyszło z klimatem gry. Pomyślimy...
Final fantasy i rpg z tym związane było by ciekawe, ale jest ich kilka i pewne mozolne ubijanie potworków dla expa byłoby nudne. Sam system walki jest ok, choć brak mu dynamizmu.

Szczerze mówiąc myślałem o czymś na kształt god of war plus element rpg i charakter pierwszego gothica (mówię tu o klimacie).
Dlatego że mamy tu dynamiczną, krwawą rzeźnie z Gutsem (a co z Griffithem?), który przebija się przez wrogów, cel-> np. łowcy niewolników dopadli Caske lub mit o lekarstwie na wszystko, co może ją uzdrowić albo po prostu slaami pana demonów.

Co myślicie? Dzięki za wszelkie sugestie. Jak według was powinna ta gra wyglądać? Gatunek? System rozgrywki? Cel gry?

Załączone obrazki:

09.04.2010 23:04

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Saladyn
Newsman
Right Hand of God
Ja w Berserku kocham wielowątkową fabułę...

Pomysł dodatkowej przygody średnio mi się podoba. Wątpię żeby fani byli w stanie stworzyć epizod tak ciekawy i poruszający, jak Sword of the Berserk (historia Niko to mistrzostwo) czy Zaginione Dzieci.

Żaden gatunek nie odda w pełni esencji Berserka. Ta gra musiałaby być połączeniem połowy gatunków (strategia-RPG-przygodówka-skradanka-slasher...)

Najchętniej bym przywitał platformówkę 2D. Ewentualnie coś w rodzaju Metroida albo późniejszych Castlevanii. Stworzenie takiej gry jest chyba łatwiejsze i bardziej prawdopodobne niż pełnoprawnej przygody w 3D.

http://www.youtub...re=related zamiast kryształów wrzućcie błyskawice, zamaist ptaków zmutowane stwory Ganishki, a zamiast Aladyna, Jasmin i dywanu Gutsa i Zodda. Na końcu niech będzie Ganishka.

Tego typu grę da się zrobić ze wszystkiego. Nawet jeśli nie będzie wszystko w 100% zgodne z mangą, to powinno bez problemu wyjść.

1 level - najpierw krótkie wprowadzenie filmikiem, a potem Guts w płonącym mieście zabija ludzi barona. Na końcu boss - baron jako "człowiek" i apostoł.
Broń Gutsa - kilka ciosów mieczem, strzelanie z kuszy i strzał z działa (to musiałoby być jakoś ograniczone, może jedno użycie na level?)

Pisząc o filmikach miałem na myśli krótką prezentację programu (5-7 minut). Fragment levelu etc. Jeśli chodzi natomiast o Berserka, to chcę zobaczyć zanimowane ważne wydarzenie z mangi. Dowolne. Też kilka minut.

10.04.2010 01:34
Data rejestracji: 13.05.09

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar Raziel Mężczyzna
Użytkownik
Jastrząb
Sal nie wiem czy przy Twoich wymaganiach odnośnie prezentacji niejeden średnio-zaawansowany grafik miałby pewnie problem i kupę roboty. Ale z drugiej strony trzeba już reprezentować jakiś poziom jeżeli mamy się zabierać za następcę Sword of the Berserk.
Ja bym był chętny do pomocy. Nawet mógłbym w kodzie trochę pogrzebać gdyby dano mi jakieś materiały do nauki i powiedziano co robić. Kiedyś robiłem strony www i trochę siedziałem w javie. Ale sceptycznie podchodzę do pomysłu zrobienia "lepszej wersji" SotB

10.04.2010 01:59 | Edytowane przez feyd 10.04.2010 02:06
Data rejestracji: 23.01.10

Poziom ostrzeżeń 0
Awatar feyd Mężczyzna
Użytkownik
Najemnik
Ambitny pomysł, fajnie gdyby udało Ci się go zrealizować Smile Od razu zaznaczam, że nie mam bladego pojęcia o tym jak się robi gry, nie wiem co jest wykonalne, a co wykonalnym nie jest, co sprawia problemy, a co jest dziecinie łatwe. Z mojego punktu to po prostu jakaś czarna magia Wink

Ale skoro można się tylko podzielić pomysłem, to wydaje mi się, że na bazie tego co stworzył dotychczas Miura można podjąć się próby zbudowania gry, tak aby trzymać się z daleka od wyzwania przedstawienia dalszych losów bohaterów, czy świata mangi. Czyli nie dotykać kwestii drażliwych - dla mnie np. kwestią drażliwą byłoby granie Gutsem , w ogóle oddawanie w ręce gracza pierwszo/drugoplanowych postaci z mangi Wink

To co jest do wykorzystania i co moim zdaniem niesie bardzo duży potencjał, to przedstawienie w mandze osnowy świata. Miura stworzył pewną koncepcję rzeczywistości, jej wielopoziomowości, wzajemnych relacji. Nadto sam rzeczywisty świat też został opisany z różnych stron, czy to ze względu na jego historię, sytuację polityczno społeczną, kwestie religijne. Informacje porozrzucane są po mandze, ale można je zebrać i spójny obraz nakreślić, stworzyć z nich świat gry.

Kolejnym walorem jest epicki, przełomowy moment w jakim ten świat się obecnie znalazł. Czas gdy zmienia się jego oblicze, usunięte zostało to co odgradzało, świat rzeczywisty (świat ludzi) od następnej rzeczywistości, która dla większości mogła być tylko sferą marzeń, baśni, legend. To stwarza masę możliwości, w zasadzie wydają się być one nieograniczone.

Najpełniej te dwa, zresztą bardzo ogólnie przedstawione atuty można by było chyba spożytkować w grze rpg, action rpg, czy grze strategicznej. Świat w jakim akcja takich gier się rozgrywa odgrywa przecież bardzo istotną rolę w ich "grywalności", dodaje drugie dno, które wciąga gracza, samo w sobie stanowi wartość.

Opcje

Przeskocz do forum:
Wszelkie prawa zastrzeżone przez BerserkFan.info 2010 - CMS: Php-Fusion 7 Projekt graficzny: Sk8s Kodowanie: Seba0p